Zabpelyhes – répás keksz narancsos krémsajttal

Biztosan a húsvét közelsége teszi, de mostanában rákaptam a répás sütikre. Többen is jeleztétek, hogy elkészítettétek a Banános-sárgarépás süti -t, nagy öröm ez nekem! 🙂 Remélem ezt a receptet is szeretni fogjátok!

Zabpelyhes-répás keksz narancsos krémsajttal

Zabpelyhes-répás keksz narancsos krémsajttal

Hozzávalók 17 db kekszhez:

  • 100 g zabpehely (nálam fele-fele arányban nagy- és aprószemű)
  • 90 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 5 g sütőpor
  • 3 g fahéj
  • csipet só
  • 2 ek almaszósz (én most egy fél banánnal csináltam, mert lusta voltam almaszószt csinálni 🙂 )
  • 1 nagy tojás
  • vanília ízlés szerint
  • 2 tk Dia-Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő
  • 70 g sárgarépa
  • 10 g darált dió

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a diót és a sót egy tálban elkeverjük.
  2. Egy másik tálban kézi habverő segítségével elkeverjük a tojást, az almaszószt (vagy banánt), a vaníliát és az édesítőt.
  3. A lisztes keveréket hozzáöntjük a tojásos masszához és összedolgozzuk.
  4. A répát finomra reszeljük és a tésztához keverjük.
  5. Kb. fél órát pihenni hagyjuk, majd tetszőleges méretű golyókat formázunk belőle. A golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kicsit lelapogatjuk őket.
  6. Előmelegített sütőben kb.12-15 perc alatt sülnek meg. (én gázsütő 6-os fokozatán 12 percig sütöttem, majd lekapcsoltam a sütőt és még 3 percig bent hagytam a kekszeket)

Tápérték:

  • fehérje: 34,6 g (2 g/db)
  • zsír: 20,87 g (1,2 g/db)
  • szénhidrát: 132,6 g (7,8 g/db)

Hozzávalók a narancsos krémsajthoz:

  • 100 g natúr krémsajt
  • 20 g vaj
  • 2 tk Dia-Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő
  • 1 tk reszelt narancshéj
  • vanília ízlés szerint
  • 4 tk narancslé

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tegyük egy keverőtálba és egy robotgép segítségével keverjük habosra. Érdemes egy kicsit hűtőben pihentetni, mielőtt megkennénk vele a kekszeket, mert a hidegben egy kicsit szilárdabb lesz és könnyebb vele dolgozni.

Tápérték adatokat azért nem írok, mert ahogy néztem a krémsajtokat mindegyik eltérő tápértékkel rendelkezett. Érdemes odafigyelni, hogy ne vegyünk túl zsíros sajtkrémet.

Zabpelyhes-répás keksz

Zabpelyhes-répás keksz

Természetesen a sajtkrém nem kötelező, csak egy opció. Anélkül is nagyon finomak és puhák ezek a kekszecskék.

Tipp:

  1. Nekem egy korábban sütött süti  miatt volt felesleges darált dióm, de természetesen durvára vágva is tökéletes, talán úgy még jobban érvényesül az íze.
  2. Ha krémsajtot nem szeretnétek enni, de a narancsos ízt szeretnétek megtartani, akkor nyugodtan reszelhettek egy kis narancshéjat a tésztába és facsarhattok bele 1-2 evőkanálnyi narancslevet. 😉
  3. Ha növelni szeretnétek a kekszek fehérje tartalmát, akkor a liszt egy része nyugodtan cserélhető proteinre. Legközelebb én is úgy sütöm. 🙂

Hozzászólás