Teljes kiőrlésű túrós zsömle

Ez a recept sajnos nem az én érdemem, az Instagramról tanultam, de mivel többen kértétek, így bátorkodom megosztani. Kivételesen semmit sem változtattam rajta, mert úgy zseniális, ahogy van. 🙂
Millió köszönet jár érte @szaborsika-nak, mert  mióta megosztotta velük ezt a receptet, azóta állandóan ezt sütöm.
Mindenképpen javaslom, hogy kövessétek @szaborsika profilját, rendkívül inspiráló,csodálatos ételeket alkot és hihetetlenül pozitív személyiség.

Teljes kiőrlésú túrós zsömle

Teljes kiőrlésú túrós zsömle

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 350 g tetszőleges teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g sikér
  • 100 g túró
  • 300 ml langyos víz
  • 1 tk só

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A vizet érdemes apránként adagolni, mert a liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel. Ragadósabb lesz, mint a sima lisztből készült kelt tészta, ettől nem kell megijedni. Szobahőmérsékleten, a tálat egy konyharuhával letakarva 50 percig kelesztjük, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Helyes kis zsömléket formázunk a darabokból és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Letakarva még 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe helyezzük. Gázsütő 6-os fokozatán nálam 30 perc alatt megsültek. Sütéshez érdemes egy tál vizet is a sütőbe tenni, hogy keletkezzen egy kis gőz.

Eddig csak fél adagokat csináltam, egy napnál tovább még sosem tartott ki 😀 , de @szaborsika elmondása alapján hűtve több napig eláll, ráadásul remekül fagyasztható.
Pici zsömlék lesznek, de nagyon laktatóak és finomak. 😉

Tipp:
1.Én keverni szoktam a teljes kiőrlésű liszteket, a teljes kiőrlésű búzaliszt mellé teljes kiőrlésű roszlisztet vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használok fele-fele arányban. Próbálgassátok, hogy Nektek hogy ízlik a legjobban. 🙂
2.Nagyon finom, ha a tésztába kevertek egy kis medvehagymát. Az utóbbi néhány alkalommal így sütöttem. Használjátok ki, hogy szezonja van! 🙂
3.Sütés előtt megszórhatjuk magokkal, vagy akár a tésztába is tehetünk.

Teljes kiőrlésű túrós, medvehagymás zsömle

Teljes kiőrlésű túrós, medvehagymás zsömle medvehagymás túrókrémmel 🙂

Tápérték teljes kiőrlésű búzalisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet használva 12 db zsömlére számolva:

  • fehérje: 104,9 g
  • zsír: 90,6 g
  • szénhidrát: 243 g

Hozzászólás