Teljes kiőrlésű cukkinis palacsinta

Palacsinta és cukkini, a két örök kedvencem. Mikor azon gondolkoztam, hogy mit ennék vacsorára az jutott eszembe, hogy a kettő kombinációja még egy kis krémsajttal is kiegészítve csak valami igazán fantasztikus dolgot eredményezhet. Nem kellett csalódnom. 🙂

Ahogy már korábban is írtam itt és itt imádom a palacsintát, bármikor jöhet, bármilyen formában. Eddig csak édes recepteket osztottam meg, ezért most eljött az ideje a sós verziónak is. Biztos vagyok benne, hogy gyakran elkészítem majd, mert nem csak fő fogásnak, de uzsonnának is kitűnő. Csak megtöltjük, feltekerjük és már vihetjük is. 🙂

Teljes kiőrlésű cukkinis palacsinta

Teljes kiőrlésű cukkinis palacsinta

Hozzávalók:

  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 db tojás
  • 120 g cukkini
  • 2 dl víz
  • bors
  • friss petrezselyem apróra vágva

Elkészítés:

A cukkinit kis lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk és hagyjuk állni 10-15 percet. Kinyomkodjuk a levét, majd hozzáadjuk a tojást és kézi habverő segítségével elkeverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a vizet, míg egy sűrűbb állagú palacsintatésztát nem kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük és pihentetjük legalább 10 percig. Egy zsiradékkal vékonyan kikent palacsintasütőt felforrósítunk és a szokott módon megsütjük a palacsintákat. Tetszőleges töltelékkel elfogyasztjuk. 🙂

Teljes kiőrlésű cukkinis palacsinta krémsajttal és sonkával töltve

Teljes kiőrlésű cukkinis palacsinta krémsajttal és sonkával töltve

Tápértéke: 

  • fehérje: 21,1 g
  • zsír: 7,4 g
  • szénhidrát: 61 g

Nekem ebből a mennyiségből 3 db palacsintám lett, amiből kettőt vacsorára ettem, egyet pedig másnap uzsonnára fogyasztottam el. Direkt csináltam vastagabb palacsintákat, de szerintem a liszt mennyiségének csökkentésével vagy a víz mennyiségének növelésével vékonyabb palacsinták is süthetők.

Töltelék: én most csak megkentem egy kis zsírszegény natúr krémsajttal, tettem bele csirkemell sonkát, zöldhagymát és bébi spenótot, de a lehetőségek tárháza végtelen.
Kerülhet bele akár zöldfűszeres túrókrém, tejföl, sajt, tetszőleges zöldségek, sonka, csirkemell, bacon…stb.

Tipp:
1. Természetesen a választott tölteléktől is függ, de szerintem a tésztához jól illik egy kis zúzott fokhagyma, keverjünk bele bátran.
2. Ha a palacsintákat tejfölös töltelékkel egymásra rétegezzük, a tetejére sajtot reszelünk és kicsit összesütjük a sütőben, akkor egy isteni, kiadós, sós rakott palacsintát kapunk.

Cukkini palacsinta 3

2 hozzászólás on Teljes kiőrlésű cukkinis palacsinta

  1. Kovács Gréta
    április 29, 2016 at 4:41 du. (2 év ago)

    Szeretem a cukkinit, sütiben és mindenféle húsos ételben ettem már, sőt, szendvicsen is többféle módon, de palacsinta még sosem jutott eszembe. Tök jó ötlet! El is mentem a receptet, tuti ki kell próbálnom!

    Válasz
    • neerdorka
      április 29, 2016 at 4:47 du. (2 év ago)

      Ennek nagyon örülök, remélem ízleni fog! 🙂 Egy élménybeszámolót szívesen látnék majd. 😉

      Válasz

Hozzászólás