Mitől mentesebb?

Ki gondolta volna, hogy a mindenmentesnél is van mentesebb, igaz? Pedig van. 🙂

A szigorított low-FODMAP diétámnak köszönhetően a következő ételekkel biztosan nem fogtok találkozni a receptekben (van néhány olyan, ami ugyan megengedett, de a fogyasztása maximalizálva van, ezt jelzem az étel mellett):
Gyümölcsök:

  • nektarin
  • őszibarack
  • görögdinnye
  • mangó
  • alma
  • körte
  • cseresznye
  • füge
  • sárgabarack
  • szeder
  • szilva
  • gránátlama (1/2 db megengedett)
  • avokácó (1/4 db megengedett)
  • szőlő (15 szem megengedett)
  • kókusz

Gabonafélék, keményítők:

  • búza
  • árpa
  • rozs
  • glutén
  • kukorica
  • zab

Zöldségek:

  • száraz bab
  • lencse
  • spárga
  • articsóka
  • cukorborsó
  • karfiol
  • gomba
  • kukorica
  • csicsóka
  • fokhagyma
  • hagyma
  • radicchio saláta
  • zöldhagyma (zöld szára megengedett)
  • édesburgonya (90 g megengedett)
  • zeller (1 szár megengedett)
  • cékla (1/2 db megengedett)
  • brokkoli (100 g megengedett)
  • kelbimbó (50 g megengedett)
  • pézsmatök (50 g megengedett)
  • édeskömény (100 g megengedett)
  • kelkáposzta (150 g megengedett)
  • zöldborsó (50 g megengedett)
  • csicseriborsó konzerv (20 g megengedett)

Magvak:

  • pisztácia
  • kesudió
  • mandula
  • törökmogyoró
    de a magvak általában nem tesznek jót, ezért kerülni kell őket. Max. 2 evőkanál magból készült vaj megengedett (mandulavaj, mogyoróvaj, stb..).

Italok:

  • koffein tartalmú italok
  • kamilla tea
  • édeskömény tea
  • cikória alapú kávék
  • tej

Rostok:

  • lenmag
  • zabkorpa
  • búzakorpa

Édesítők:

  • kristály-, barna- és porcukor
  • nádcukor
  • juharszirup
  • dzsem
  • lekvár
  • agávé
  • kukoricaszirup
  • rizsszirup
  • gyümölcscukor
  • gyümölcslé koncentrátum
  • méz
  • kókuszvirágcukor
  • szorbitol
  • mannitol
  • maltitol
  • xylitol
  • pelidextróz
  • izomalt

Egyéb:

  • tojás
  • tejtermék
  • felvágott

Szép kis lista, nem tagadom.  Mégis megoldható, annyi nagyon egészséges alternatíva van, majd meglátjátok. 🙂 Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pl. a zab elhagyása nem okozott fejtörést, hiszen a mindennapjaim szerves része volt, gyakorlatilag mindent zabpehelyből és zablisztből csináltam. Jó hír a sima low-FODMAP diétázóknak, hogy a garantáltan gluténmentes zabpehely nekik megengedett (picit irigy is vagyok 😀 ). A zabkása örök kedvencem marad, de amíg tiltott, addig is találtam pár finom és egészséges alternatívát, hogy ne teljen el reggel valamilyen kása nélkül. 😉 Hamarosan mutatom!

Nektek melyik élelmiszer elhagyása okozza a legnagyobb gondot?

Hozzászólás