Kókuszos-kakaós banángolyó

Ha váratlan vendég érkezik hozzánk vagy csak valamilyen okból kifolyólag nincs időm rendesen felkészülni a vendégek fogadására, ne adj’ isten mi magunk vagyunk a váratlan vendégek, akkor valamilyen golyóval, általában banángolyóval oldom meg a helyzetet. 🙂

Így volt ez  most is, amikor a sógornőm érkezett hozzánk. Nem jött váratlanul, de sajnos nem jutott időm arra, hogy valami “rendes” édességet csináljak, így maradt a jól bevált, életmentő banángolyó. Annyi specialitása volt a dolognak, hogy tej- és tojásmentesnek kellett lennie, de a legtöbbször ilyeneket csinálok, így ez nem jelentett gondot. Az igazán nagy probléma inkább az volt, hogy nem volt otthon semmi, mert boltba sem jutottam el. 😀

Érdekes, hogy banán és zabpehely mindig van otthon, mert ez a két hozzávaló rengeteg finomság alapja lehet (golyók, palacsinták, kekszek, sütemények…), de persze most súlyos banán-hiány lépett fel. Szerencsémre egy fél darab mégiscsak árválkodott a hűtőben. 😉

Miután mindenki lerágta az összes körmét, hogy hogyan oldom meg ezt a kritikus helyzetet, majd kellően megnyugodott, mikor kiderült, hogy találtam egy fél banánt, azt hiszem itt az ideje, hogy megosszam ezt a rendkívül bonyolult receptet. 😀

Kókuszos-kakaós banángolyó

Kókuszos-kakaós banángolyó

Hozzávalók 1 főre:

  • 1/2 banán (nálam 78 g volt)
  • 25 g kókuszliszt
  • 1/2 tk kakaópor
  • édesítő ízlés szerint (nekem nem kellett bele, de ez a banán édességétől is függ)
  • kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítés:

A banánt egy villa segítségével pépesre nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha nem áll össze, vagy kicsit száraznak találjuk, akkor tehetünk hozzá egy kis vizet, tejet vagy növényi tejet. Ha extra kókuszosra szeretnénk, akkor válasszunk kókusztejet. Ha túl híg a massza, akkor adjunk még hozzá kókuszlisztet, de vigyázzunk, mert a kókuszliszt rengeteg nedvességet felvesz, óvatosan adagoljuk.
Vizes kézzel golyókat formázunk és meghempergetjük kókuszreszelékben.

Hát igen, ez egy faék egyszerűségű recept, de életmentő tud lenni. 🙂

Biztosan megosztok a jövőben még különféle golyó recepteket, hiszen gyors, finom és könnyen variálható édesség.
Addig is egy kis tipp a variációs lehetőségekre:
Általában banánt vagy almát, esetleg túrót használok alapnak majd a kedvem és a rendelkezésemre álló alapanyagokból válogatva próbálok valami finomat kihozni. Mehetnek hozzá pelyhek (zabpehely, rozspehely, stb.), darált keksz, puffasztott gabonák (rizs, köles, quinoa, amaránt, stb), lisztek (mandulaliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, stb), ízesítők (fahéj, kakaó, vanília, mogyoróvaj, aszalt gyümölcsök, étcsoki, kókusz, protein por, citromhéj stb.).
Meghempergethetjük kókuszreszelékben, kakaóporban, darált mandulában, dióban, stb.

Panasz még sosem érkezett. 😉

Hozzászólás