Kínai édes-savanyú csirkemell

Kínai édes-savanyú csirkemell nálunk korábban csak porból készült, mert gyors és szeretjük. Tudom-tudom, botrány, de vállalom.  🙂
Egyébként van néhány olyan Knorr-os alap, ami igazából csak fűszereket és szárított zöldséget tartalmaz, így kövezzetek meg, de szerintem nem feltétlenül ördögtől valóak. Viszont pont ezért kicsit feleslegesnek is érzem őket, hiszen nem sokkal tart tovább magunktól fűszerezni az ételt, mint kinyitni a zacskót, de az emberi lustaság megdöbbentően határtalan. 🙂
Múltkor nézegettem, hogy mi van itthon és eszembe jutott, hogy milyen régen ettünk kínai édes-savanyú csirkét ebédre. A diéta miatt viszont kizárt volt a zacskós verzió, hiszen hagymát is tartalmaz, így nekiálltam megalkotni a saját “zacskós” verziómat. Azóta csak így készül.
Azoknak is ajánlom, akik ehetnek hagymát, nyugodtan feldobhatják vörös- és fokhagymával is ezt a receptet.

Kínai édes savanyú csirkemell

Kínai édes-savanyú csirkemell

Hozzávalók (4 adag):

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 1 db kápia paprika
  • 1/2 db piros húsú kaliforniai paprika
  • 2 db közepes méretű sárgarépa
  • 15 dkg ananász konzerv
  • 1/2 dl ananászlé
  • 3 dl víz
  • 6 ek paradicsom püré
  • fűszeres alap por:
    • 2 tk tápióka keményítő
    • 1 tk himalájai só
    • 1/2 tk őrölt fekete bors
    • 1/2 tk curry
    • 1/3 tk kurkuma
    • 1/3 tk őrölt kömény
    • 1 csipet chili pehely
    • 1/2 tk pirospaprika
    • 1/4 tk gyömbér
  • 400 ml jázmin rizs
  • 600 ml víz
  • kókuszolaj/ kacsazsír

Elkészítés:

  1. A csirkemellett, a paprikákat, a sárgarépát és az ananászt felkockázzuk.
  2. Egy kis tálban összeállítjuk a fűszeres alap port.
  3. A jázmin rizst tetszőleges zsíradékon picit megpirítjuk, felöntjük 600 ml forró vízzel és a legkisebb lángon fedő alatt újraforrástól számított kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről és 20 perdig hagyjuk a fedő alatt párolódni. Kb.ennyi idő alatt a csirkemell is elkészül, így egyszerre lesznek kész.
  4. Egy serpenyőben a csirkemellett zsíradékon fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a paprikákat és kevergetve pirítjuk. Kb. 3 perc után az ananászt is hozzáadjuk és további 3 percig pirítjuk.
  5. A zöldséges csirkemellhez adjuk a fűszeres alap port és felöntjük az anaszlé, a víz és a paradicsomlé keverékével.
  6. Kevergetve kb. 6-8 percig főzzük.
Kínai édes-savanyú csirkemell

Kínai édes-savanyú csirkemell

Jó étvágyat! 🙂

Hozzászólás