Fahéjas-szilvás töklekvár

A kedvenc dietetikusom és egyben jó barátnőm Dorka indított egy szuper játékot az Instagramon. A lényege, hogy minden hónapban meghatároz egy alapanyagot, amivel sütni-főzni kell, így ösztönöz mindenkit a kreativitásra. Szeptemberben a főzőtökre esett a választása és én szomorúan beletörődtem, hogy ebből én most kimaradok, mert nem vagyok nagy rajongója a töknek, évek óta nem is ettem.
A nővérem persze nem értette, hogy mi bajom a tökkel, ha a cukkinit meg ennyire istenítem, hiszen önmagában egyiknek sincs túl karakteres íze. Aztán persze ő jött rá a megoldásra is, hogy valószínűleg a tök ízét fejben mindig párosítottam a kaporral, amit egyenesen ut…. khm, nem kedvelek. 😀

Ekkor jutott eszembe, hogy egyszer régen otthon volt töklekvár,de persze nem kóstoltam meg. 😛 Gondolkoztam a dolgon sokat, mert hát lekvárt főzni bárki tud, nem egy nagy dolog, de aztán amikor említettem Dorkának, hogy mire gondoltam, akkor olyan lelkes lett, hogy végül elhatároztam, belevágok. 🙂

Persze a fahéjas-szilvás ízesítés ötletéért is a nővéremnek lehetek hálás. Köszi Kata! 😉

Fahéjas-szilvás töklekvár sütőben sült tökös túrófánkkal

Fahéjas-szilvás töklekvár sütőben sült tökös túrófánkkal

Hozzávalók:

  • 750g főzőtök
  • 250g alma (nálam 1db nagy alma volt ennyi)
  • 250g szilva
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve
  • 1 mk fahéj
  • édesítő ízlés szerint (ez a gyümölcsöktől is függ, én 1/2 tk negyedannyi ugyanannyi édesítőt tettem bele)
  • 1 csomag dzsemfix/pektin leírás szerint

Elkészítés:

A tököt megpucoljuk, kivájjuk a közepét. Az alma közepét is kivágjuk, én a héját rajta hagytam a pektin tartalma miatt, meg hát szeretem is. 🙂 A tököt, az almát és a szilvát nagyobb darabokra vágjuk és a vízzel feltesszük főzni. Ha megpuhultak, akkor hozzáadjuk a fahéjat és az édesítőt, majd egy botmixer segítségével pürésítjük. Pektinnel zselésítjük a leírás szerint. Nekem most csak dzsemfixem volt otthon, így azt használtam. Az elkészült lekvárt megtisztított üvegekbe töltjük, jól rácsavarjuk a kupakot és az üveget fejre állítjuk néhány percre.
Nekem ebből a mennyiségből 2 közepes és egy kicsit kisebb üveg lett.

KenyérCake Hello Kittynek indult, de annál sokkal cukibb szomorú maci kaláccsal ette a töklekvárt. 🙂

Fahéjas-szilvás töklekvár szomorú maci kaláccsal :)

Fahéjas-szilvás töklekvár szomorú maci kaláccsal 🙂

Természetesen Dorka is kapott tőlem egy adagot, ő frissen sült szójás kenyérrel ette:

Fahéjas-szilvás töklekvár friss szójás kenyérrel

Fahéjas-szilvás töklekvár friss szójás kenyérrel

Hozzászólás