Duplán mákos szilvás pite

Idén egészen jó volt a szilva termés, így a szüleimtől kaptam isteni sütőben sült, minden adalékanyagtól mentes házi szilvalekvárt. Persze, hogy nem tettem el télire, rögtön sütnöm kellett valamit. 😀 Nálam a szilva és a mák úgy vannak egymással, mint a borsó meg a héja, így nem is volt kérdés milyen őszi finomság készüljön belőle. Szerettem volna az itthon lévő máklisztet is csatasorba hívni, így született meg a duplán mákos, szilvás csigatorta, amihez a kedvenc pihe-puha kakaós csiga receptem használtam kiindulási alapnak.

duplan-makos-szilvas-csigatorta

duplan-makos-szilvas-csigatorta-2

Khm..igen, hát ez nem az a recept lesz. 😛 Ahogy a képeken is látszik, nem tudtam szépen formázni (maradjunk annyiban, hogy rusztikus lett), valószínűleg nem volt megfelelő a mákliszt és a zabpehelyliszt aránya a nedves hozzávalókkal, de a kész süti így is puha volt szerencsére. A szilva mennyiségével sem voltam megelégedve, így kicsit módosítottam az egész recepten és inkább pite formájában sütöttem meg. Íme tehát a duplán mákos szilvás pite, ami egyébként duplán szilvás is egyben. 😉

duplan-makos-szilvas-pite

Hozzávalók (25 cm átmérjű formához):

A tésztához:

  • 250 g zsírszegény túró/laktózmentes túró
  • 20 g négyszeres erősségű édesítő
  • 10 g vaníliás protein (opcionális, de elhagyása esetén több édesítő kell)
  • 150 g fehér tönkölyliszt
  • 50 g mákliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 8 g sütőpor
  • 2 tk vanília aroma
  • 4 ek kókuszolaj
  • 60 ml kókusztej/laktózmentes tej

A töltelékhez:

  • 100 g darált mák
  • 4 ek cukormentes szilvalekvár

A tetejére:

  • szilva + fahéj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a töltelék hozzávalóit elkeverjük. A tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, hogy kényelmesen kibélelhessük vele a pite formát, majd a maradék tésztát levágjuk. A mák és szilvalekvár keverékéből készült tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A maradék tésztát újra kinyújtjuk és lefedjük vele a tölteléket, majd villával néhányszor megszurkáljuk. A forma szélére ilyenkor már nem teszünk tésztát. A szilvákat felezzük vagy negyedeljük, vékonyan megszórjuk fahéjjal és tetszőlegesen elhelyezzük a pite tetején. (én negyedeket használtam)

Előmelegített sütőben (nálam gázsütő 6-os fokozat) 40-45 perc alatt megsül.

duplan-makos-szilvas-pite-2

duplan-makos-szilvas-pite-3

duplan-makos-szilvas-pite-4

 

Hozzászólás