Cukkini lasagne

Cukkini rajongó vagyok. Tavaly tavasszal kóstoltam először (nem is értem magam 🙂 ), de abban biztos vagyok, hogy már most behoztam azt a sok évnyi lemaradást. 😛 Cukkiniből vagy cukkinivel szinte bármit késztíthetünk, az íze tulajdonképpen semleges, az energiatartalma pedig igen alacsony. Már nálam is találkozhattatok vele korábban a Cukkini-quinoa pizza, a Sárgarépa főzelék cukkinis húskoronggal és a Zöldséges köles-csirkemell piláf receptekben, de gyakran készítek cukkinis süteményeket is. Arra gondoltam, hogy a Mégmentesebb muffin receptem is kipróbálom úgy, hogy reszelek bele egy kis cukkinit, így biztosan kicsit könnyebb és lazább lesz a textúrája. Kicsit elkalandoztam, térjünk vissza a lasagne recepthez. 😀

Egyik nap egészen jó áron sikerült darált húst vennem, gondolkoztam, hogy mit csináljak belőle. Imádjuk a lasagne-t, de alapvetően elég nehéz étel és a diétámba sem fér bele. Még szerencse, hogy cukkini mindig van itthon, így a tésztát egyszerűen csak lecseréltem rá.

Cukkini lasagne sajttal és sajt nélkül

Cukkini lasagne sajttal és sajt nélkül

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • kb. 200 g cukkini
  • 25 dkg darált hús
  • 1 db sárgarépa
  • 6 db koktél paradicsom
  • 1 db zöldhagyma zöld szára
  • 1/4 db kaliforniai paprika
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • bors
  • 1/2 tk majoranna
  • 3 levél friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1/2 tk oregánó
  • kacsazsír/libazsír/kókuszzsír

Elkészítés:

  1. A zöldségeket apró kockákra vágjuk.
  2. Egy edényben felforrósítjuk a zsírt és megpirítjuk rajta a darált húst. Hozzáadjuk a répát, a koktél paradicsomot, a hagymát és a kaliforniai paprikát, kis ideig tovább pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a felkockázott hámozott paradicsomot is, fűszerezzük és néha megkeverve a répa puhulásáig főzzük. Nem kell teljesen puhának lennie, hiszen még sütni is fogjuk.
  4. A cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony lapokra szeleteljük. Egy kizsírozott tűzálló tál aljára fektetünk egy réteg cukkinit, jöhet rá a darált húsos-zöldséges szósz, majd még egy sor cukkini és így tovább. Addig rétegezzük, amíg szószunk és cukkinink van. A legfelső réteg cukkini legyen. Aki ehet sajtot, az mindenképpen szórja meg a tetejét, úgy az igazi az élmény.
  5. Előmelegített sütőben a cukkini és/vagy a sajt pirulásáig sütjük.

Az eredmény egy könnyű, de laktató étel lett. Biztosan sokszor el fogom még készíteni. És Ti? 🙂

Hozzászólás