Chia puding

Az utóbbi időben szerencsére egyre népszerűbb a chia mag (más néven azték zsálya), de még mindig sokan vannak, akik nem találkoztak vele.
Nézzük röviden miért is olyan szuper nekünk ez a superfood:

  • a chia magban az Omega-3 zsírsavak aránya eléri a 25%-ot, optimális az Omega-3 és Omega-6 aránya, így a halolaj helyettesítője lehet
    • Az omega 3 az immunrendszer működéséhez is szükséges. Különösen fontos szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs képességet. Szükséges az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez. Az omega 6 a cukorbetegség mellékhatásait csökkentheti, az anyagcserét hatékonyabbá teszi, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát.
  • oldaható és oldhatatlan rostok forrása
    • Az oldhatatlan rostok miatt lassan emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ami segíthet a fogyni vágyóknak is. A rostok is hozzájárulnak a vércukor- és koleszterinszint csökkentéshez.
  • teljes értékű fehérjéket tartalmaz, mind a 8 esszenciális aminosavval együtt
    • A fehérjék testünk építőelemei, minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek, fontos a folyamatos pótlásuk. Az aminosavak pedig a fehérjék építőkövei, egy részüket csak a táplálkozással tudjuk bejuttatni. Ilyen például a triptofán, ami a mély alvásért felelős, és a chia magban megtalálható.
  • értékes nyomelemeket, valamint antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítik a szabadgyökök megkötését (és az eltarthatóságot is)
    • Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik a krónikus betegségek tüneteit, szabadgyök-lekötő képességük révén rákmegelőző hatással is bírnak.
    • sütés vagy főzés hatására sem veszti el antioxidáns tartalmát
  • ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént és magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is, így feltölt energiával
  • semleges ízű, így számos felhasználási lehetőség áll rendelkezésünkre, pl.:
    • tojás helyettesítése kenyerekben, süteményekben, palacsintákban
    • készíthető belőle puding, jégkrém, lekvár
    • használhatjuk levesek sűrítésére is
    • szórhatjuk müzlire, salátára
  • low-FODMAP diétában engedélyezett 🙂

Ezután a kis bevezető után egy chia puding alapreceptet hoztam Nektek, amit kedvetek szerint variálhattok.

 

Chia puding

Vaníliás-fahéjas chia puding málnával, banánnal és puffasztott kölessel

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1/4 cup chia mag
  • 1 cup vaníliás rizstej (vagy tetszőleges növényi- vagy laktózmentes tej)
  • stevia ízlés szerint (én 4 cseppet tettem bele, ami egy kiskanálnyi cukornak felel meg)
  • 1/4 mk fahéj
  • vanília ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hűtőben hagyjuk állni 15 percet, majd keverjük át újra. Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára vagy akár egész éjszakára. Ha a magok megszívják magukat a folyadékkal és zselés állagúak lesznek, akkor már el is készült a pudingunk.
Ez a recept önmagában is finom, de ne féljünk használni a fantáziánkat, ízesítsük bátran. 🙂 Tehetünk bele gyümölcsöket darabolva vagy turmixolva, mehet bele kakaó, karob, kókusz, lekvár, de feldobhatjuk akár puffasztott kölessel, quinoa-val, amaránttal is.

 

Remélem sikerült egy kis kedvet csinálni a chia mag fogyasztáshoz. 😉
Ti milyen ízesítéssel szeretitek a legjobban?

 

 

A chia mag bemutatásához a következő oldalak voltak a segítségemre:
http://www.chiamag.com/
http://antalvali.com/blog/chia-mag-nagy-ero-egy-kicsiny-magban.html

 

 

Hozzászólás