Banánkenyér

Két évvel ezelőtt találkoztam először banánkenyérrel, mikor Ági barátnőm sütött nekünk. Szerelem volt első kóstolásra! 🙂 ( KÖSZI ÁGI!!!)
Számtalan receptje létezik, többet is kipróbáltam már, rosszat még sosem ettem. 😀 Most Steiner Kristóf banánkenyér receptjét módosítottam egy kicsit, hogy low-FODMAP diéta kompatibilis legyen. Kristóf receptjeit egyébként csak ajánlani tudom, a crumble receptjéért például teljesen odáig vagyok, fent is van a bakancslistámon annak a receptnek az átformálása is.

Vegán, cukor- és gluténmentes banánkenyér

Vegán, cukor- és gluténmentes banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2 kisebb érett banán
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 1/2 csésze víz
  • 1 csésze gluténmentes liszt (nálam 4 ek cirokliszt, 4 ek barna rizsliszt és 4 ek tápióka keményítő)
  • 1 marék dió kisebb darabokra törve
  • 1/2 zacskó gluténmentes sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1/2 csésze cukornak megfelelő édesítő (nálam 34 csepp stevia)
  • 1 csipet himalaya só
  • 1/2 tk fahéj
  • vanília

Elkészítés:

  1. A banánokat egy tálban villával törjük össze, majd adjuk hozzá a vizet, a kókuszolajat, az édesítőt, a vaníliát és a fahéjat.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a gluténmentes lisztünket a dióval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  3. A száraz hozzávalókat óvatosan keverjük össze a banános keverékkel, majd öntsük egy sütőpapírral kibélelt formába. (én egy 21 cm x 11 cm-es püspökkenyér formát használtam)
  4. Nálam gázsütő 6-os fokozatára előmelegített sütőben 30 percig sült.
  5. Próbáljuk meg kivárni amíg kihűl és fogyasszuk jóízűen. 🙂
Vegán, cukor- és gluténmentes banánkenyér

Vegán, cukor- és gluténmentes banánkenyér reggelire

Tipp: árválkodott a hűtőben egy kis házi készítésű csoki (1 rész édesítő, 2 rész kakaópor, 2 rész kókuszolaj), így azt is beledaraboltam sütés előtt a tésztába. Akinek a diétája engedi tehet bele aszalt gyümölcsöket, más magvakat is, nagyon finom lesz tőle.
Magában is fantasztikus, de én reggelire ropogós mogyoróvajjal és gyümölcsökkel ettem. 🙂

FRISSÍTÉS!

A saját receptjeimmel is szeretek kísérletezni, hiszen mindig lehet jobbat alkotni. Most egy kicsit módosítottam a recepten, egyszerűen isteni lett. <3

Az egyik kanál rizslisztet barna rizs proteinre cseréltem és adtam még hozzá két teáskanálnyi útifű maghéjat. Ettől egy kicsit lazább lett a tészta. 

Egy marék friss áfonyát és néhány kocka tejmentes étcsokit is kevertem a tésztába, igazi bűnbeesés. 🙂

Házi készítésű chia magos eperlekvárral, eperrel és banánnal ettem.

Banánkenyér áfonyával, étcsokival és barna rizs proteinnel

Banánkenyér áfonyával, étcsokival és barna rizs proteinnel

Hozzászólás