Amerikai brokkoli – palacsinta

Végre-végre normális áron kapható a friss brokkoli, ezért jól be is vásároltam belőle. 🙂 Szerettem volna olyan formában elkészíteni, amilyenben még nem csináltam és valahogy eszembe jutott az amerikai palacsinta. Mondjuk ez nem meglepő, mert hát ugye én palacsintát bármikor, bármilyen formában…♥, ezt eddig minden palacsinta receptemnél kifejtettem, a Banános mini palacsinta, az Áfonyás amerikai palacsinta és a Cukkinis palacsinta esetében is. 😛  Külön öröm, hogy pont tegnap volt a palacsinta világnapja, de ez bevallom csak utólag jutott eszembe.

Eredetileg tejfölös verziót terveztem, de sütés közben valahogy bevillant a Főnix Műhely Paradicsomos cukkinipalacsinta-torony receptje és muszáj volt hasonlót készítenem. 🙂

brokkolis-amerikai-palacsinta

Hozzávalók két személyre:

A palacsintákhoz:

  • 1 fej brokkoli (500 g)
  • egy kisebb hagyma fele
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 csésze fehér tönkölyliszt (140 g)
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1 csésze víz
  • 1 ek zabpehely
  • bors
  • szerecsendió
  • kókuszolaj a sütéshez

A feltéthez:

  • 2 púpos tk sűrített paradicsom
  • pici édesítő (nálam fél csipet négyszeres erősségű édesítő)
  • nagy csipet só
  • fűszerek ízlés szerint (nálam 1 tk pizza fűszerkeverék, amit még Zsófi barátnőm hozott egyenesen Szicíliából)
  • annyi víz, hogy sűrűbb szószt kapjunk
  • olasz sonka
  • füstölt sajt és parmezán

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük és megpároljuk, majd egy aprítógépben a hagymával és fokhagymával krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet és a fűszereket. A sütőport elkeverjük a liszttel és a vízzel felváltva adagoljuk a masszánkhoz. Egy palacsintasütőt vékonyan kikenünk kókuszolajjal és felforrósítjuk, majd palacsintánként két evőkanálnyi masszából helyes kis tenyérnyi korongokat sütünk.
Közben a sűrített paradicsomból a fűszerek és a víz hozzáadásával sűrűbb szószt keverünk ki, majd megkenjük vele a palacsintánkat. Erre mehet a sonka, esetleg egy szelet sajt is. Majd újabb réteg palacsinta, paradicsomszósz és sonka…és így tovább, amíg kedvünkre való palacsinta torony nem lesz. A tetején megszórjuk reszelt füstölt sajttal és parmezánnal, majd a sütő grill fokozatán szépen rápirítjuk a palacsintánkra.

brokkolis-amerikai-palacsinta-2

A feltét persze bármilyen lehet, én tejfölös-csirkemell sonkás-gouda sajtos verzióban is ettem, úgy is isteni volt. 🙂

Hozzászólás