Almás-diós pite

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de egy almás-diós finomság nálam mindig jöhet. Annyira finom volt az almás-diós tejbegrízes süti, hogy amikor pitét szerettem volna sütni, akkor is ez a kombináció nyert. 🙂
Ismét nem gondoltam túl a pite tésztáját, így ismerős lehet a duplán mákos szilvás pite recetjéből, aminek az alapját egyébként a méltán népszerű pihe-puha kakaós csiga ihlette. Mit mondhatnék, ha valami egyszer bevált… 😀

A liszt kevergető mániám senkit ne riasszon el, egy fajta liszt is tökéletes lehet. 🙂

almas-dios-pite

Hozzávalók (25 cm átmérőjű formához):

A tésztához:

  • 250 g liszt (nálam most 150 g fehér tönkölybúzaliszt, 20 g lenmagliszt, 15 g hajdinaliszt, 65 g világos rozsliszt)
  • 250 g zsírszegény/laktózmentes túró
  • 20 g négyszeres erősségű édesítő
  • 10 g vaníliás protein (liszttel helyettesíthető, de akkor picit több édesítőre lesz szükség)
  • 8 g sütőpor
  • 2 tk vanília aroma
  • 4 ek kókuszolaj
  • 60 ml növényi tej/laktózmentes tej

A töltelékhez:

  • 100 g dió
  • 2 ek cukormentes baracklekvár
  • 3 db alma
  • néhány csepp frissen facsart citromlé
  • vanília ízlés szerint
  • 1 tk négyszeres erősségű édesítő
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 kis marék aranymazsola

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A diót ledaráljuk, majd elkeverjük a baracklekvárral. Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, ezután a néhány csepp citromlével, vaníliával és az édesítővel kis lángon megpároljuk. Ha megpuhult hozzáadjuk a fahéjat és a mazsolát is.
A tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, hogy kényelmesen kibélelhessük vele a kókuszolajjal kikent, lisztezett pite formát, majd a maradék tésztát levágjuk. A forma aljában a tésztát villával néhány helyen megszúrkáljuk. A dió és baracklekvár keverékéből készült tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, erre a rétegre kerül a fahájas mazsolás alma. A maradék tésztát újra kinyújtjuk és befedjük vele a piténket, vagy tetszőleges mintákat szaggatunk ki belőle és ezzel díszítjük a pite tetejét. Én most szív alakú tésztával borítottam be. 🙂

Előmelegített sütőben (nálam gázsütő 6-os fokozat) 35 perc alatt készre sütjük.

almas-dios-pite

almas-dios-pite

almas-dios-pite

Hozzászólás